Bosna i Hercegovina     | 14.02.2021. 12:16 |

Obilježen Dan oslobođenja Mostara

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 14. februara (FENA) - Otvaranjem izložbe i svečanim programom "San o slobodi" u nedjelju je u mostarskom Narodnom pozorištu obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Na izložbi "Mostar u borbi za slobodu", koju je pripremio Amer Zagorčić, prikazan je jedan kratak presjek događanja iz Mostara u NOB-u te osnovni podaci o 15 narodnih heroja Mostara, dok su u okviru svečanog programa dodijeljene tradicionalne "februarske nagrade i plakete", a izveden je i jedan odlomak iz predstave Mostarskog teatra mladih "San o slobodi", koja je nastala na bazi pisama antifašista iz logora smrti.

Nagrade su dobili Raif Dizdarević, Hilmija Šiširak (posthumno) i Denijal Behram, a plakete Omer Čusto, Enes Vukotić, Najda Kurtović, Ondelj Dražen, Milan Račić i Udruženje građana "Zajedno za naš grad" Mostar.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić kazao je tom prilikom kako je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Mostara, istakavši kako su ljudi slobodnom voljom oslobodili ovaj grad te da su u tome su učestvovali Mostarci i Hercegovci, ali i brojni drugi.

- Četrnaestog februara 1945. godine došla je sloboda koju je sam narod izvojevao i to je ono što obilježavamo. Koristeći to njihovo iskustvo, nadahnjujući se njihovom voljom, snagom, entuzijazmom i idejom o slobodi, socijalnoj pravdi, o jednakosti i ravnopravnosti mi želimo da se nadahnemo i da kažemo šta je danas nama, možemo li mi to iskoristiti da bi danas učinili ovu zemlju i ovaj grad prosperitetnijim - naglasio je Đulić.

Dodao je kako zbog epidemiološke situacije ovogodišnjoj manifestaciji ne prisustvuju veliki broj gostiju iz susjednih zemalja te da je, osim članova antifašističkih udruženja iz BiH, upjela doći i zajednička delegacija Saveza antifašista Srbije i Yu centra Tito iz Beograda.

Dvodnevna manifestacija "Dani antifašizma", koja je organizirana u povodu 76. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, bit će završena danas popodne polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen groblju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo