Svijet     | 13.02.2021. 19:21 |

Američki Senat glasao za pozivanje svjedoka u postupku opoziva Trumpa

FENA Internet

WASHINGTON, 13. februara (FENA) - Američki Senat glasao je za pozivanje svjedoka u postupku opoziva protiv bivšeg šefa države Donalda Trumpa.

Osim 50 demokratskih senatora, ovaj zahtjev menadžera optužbe iz Predstavničkog doma podržalo je i pet republikanskih, među njima i nekadašnji bliski Trumpov saveznik Lindzi Grem (Lindsey Graham), koji je u posljednji čas promijenio stav, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U subotu je bilo predviđeno iznošenje završnih reči tužioca i odbrane i glasanje po optužbi da je Trump "podsticao na nasilje" 6. januara u obraćanju pristalicama neposredno prije nego što su upali u Kongres u trenutku zasjedanja na kome su potvrđivani rezultati predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden.

Međutim, na početku zasjedanja vodeći menadžer optužbe iz redova demokrata Jamie Raskin je zatražio izdavanje obavezujućeg naloga (subpoena) za najmanje jednog svjedoka – republikanke Jaime Herrera Beutler, članice Predstavničkog doma, koja je prva objelodanila detalje telefonskog razgovora između čelnika njene partije u ovom tijelu Kevina McCarthyja sa Donaldom Trumpom u vrijeme nereda na Kapitolu.

Herera Batler je jedna od deset republikanskih članova Predstavničkog doma koji su glasali za opoziv Donalda Trumpa.

Tom prilikom je bivši predsjednik rekao da demonstranti više brinu o rezultatima izbora, za koje je neosnovano tvrdio da su neregularni, nego Mekarti.

- Pa, Kevine, pretpostavljam da su ovi ljudi više uznemireni zbog izbora od vas - rekao je Trump, kako su prenijeli članovi Predstavničkog doma koji su obaviješteni o detaljima ovog razgovora koji je inicirao Mekarti, prenosi CNN.

Mekarti je insistirao da su izgrednici Trumpove pristalice i molio ga je da pozove da se povuku.

Trumpova odbrana je protiv pozivanja svjedoka najavljujući da bi u tom slučaju mogla da pozove stotine svojih svjedoka.

Nejasno je da li će Senat pozvati jednog ili više svjedoka i kada će glasati o opozivu Trumpa.

Predstavnički dom ga je opozvao 13. januara, dok je još bio na funkciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo