Svijet     | 12.02.2021. 20:59 |

Potres pogodio sjevernu Indiju i Pakistan, nema žrtava ni šteta

FENA Internet

NEW DELHI, 12. februara (FENA) - Snažna podrhtavanja tla osjetila su se u sjevernoj Indiji i Pakistanu u petak a brojni mještani počeli su bježati iz svojih domova, saopćili su svjedoci.

Američki geološki zavod (USGS) saopćio je da je potres imao jačinu od 5,9 stepeni po Richterovoj skali s epicentrom 35 kilometara zapadno od Tadžikistana u centralnoj Aziji.

Javljeno je o napuklinama na kućama u sjevernom Kašmiru, saopćio je Indijski meteorološki zavod (IMD). Jedan svjedok također je javio o urušavanju zida u blizini sjevernog indijskog grada Amritsara, ali tu nije bilo izvještaja o žrtvama.

G. Suresh, visoki naučnik u IMD, izjavio je Reutersu da su bila dva potresa unutar deset minuta u Tadžikistanu i u kineskoj pokrajini Sečuan. Indijski vladin nadzorni zavod ranije je javio da je potres imao epicentar u blizini Amritsara.

- Seizmički valovi bili su izmješani s naziranim podacima - kazao je.

Podrhrtavanja tla osjetila su se širom Pakistana, uključujući prijestonicu Islamabad, i sjeverozapadni Peshawar, pa čak i do istočnog grada Lahorea, koji graniči s Indijom.

 
U Muzaffarabadu, prijestonici pakistanskog Kašmira, gdje je potres iz 2005. godine izazvao ozbiljna razaranja, izbila je masovna panika, sudeći po svjedocima, i brojni ljudi su bježali iz kuća, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!