Bosna i Hercegovina     | 12.02.2021. 20:12 |

Promovirana knjiga „Postupak ugovaranja javne nabavke“ autora Nermina Lapandića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Na Fakultetu za upravu Univerziteta u Sarajevu danas je promovirana knjiga “Postupak ugovaranja javne nabavke” autora doc. dr. Nermina Lapandića. Kako su poručili moderatori, knjiga će dešifrovati određene probleme koji postoje u sistemu javnih nabavki u BiH.

Na samom početku promocije, prisutnim zvanicama se obratio dekan Fakulteta za upravu doc. dr. Emir Tahirović.

„Želimo da istaknemo da su javne nabavke jedna oblast koja tempira kretanja finansija u javnom sektoru. Kroz izučavanje ove oblasti daje se važnost, posebno kod naših studenata ali i šire javnosti, s obzirom da uskoro dolazi izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Knjiga autora Lapandića će dešifrovati određene probleme koje postoje u današnjem sistemu javnih nabavki a naši studenti su oni koji trebaju iz prve ruke naučiti ono što je bitno u ovoj oblasti. Ta ista znanja trebaju prijenijeti sutra kada budu uposlenici određenih organa uprave i budu vodili proces javnih nabavki. Današnja promocija je početak niza promotivnih aktivnosti koje će Fakultet za upravu provesti u narednom periodu“, istakao je dekan Tahirović.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama su nužne navodi i promotor i recenzent knjige prof. dr. Fuad Purišević te dodaje kako je u predznaku ove knjige sam postupak koji je najčešće zloupotrijebljen kao i same nabavke koje nerijetko nisu u skladu sa zakonom.

„Posebno je važna ova knjiga u ovom momentu kada je i međunarodna zajednica od Bosne i Hercegovine zahtijeva reformu javne uprave ali i javnih nabavki. Javna uprava obuhvata i državnu i nedržavnu upravu. Ona obuhvata i preduzeća kojima je država povjerila vršenje javnih ovlaštenja i druge institucije koje imaju ta ovlaštenja. Ova knjiga je došla u pravo vrijeme kako bi se ukazalo na značaj i potrebu onoga što slijedi a to je pridruživanje BiH Evropskoj uniji. Kako bi se pridružili EU posebno ova dva segmenta a to je reforma javne uprave u cjelosti i javnih nabavki koje su za mnoge ustvari prilika za lično bogaćenje. Prema Zakonu kojeg sada imamo kada su u pitanju javen nabavke mi u stvari imamo klasični kaptura sistem. To je sistem koji koji preferira privatnike i njihovo lično bogaćenje na račun općih sredstava odnosno sredstava naših građana. U tom smislu, jednostavno se teze moraju promijeniti“, naglasio je Purišević.

Autor knjige doc. dr. Nermin Lapandić bio je i član Radne grupe Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za izmjenu i dopunu Zakona o javnim nabavkama. Knjiga „Postupak ugovaranja javne nabavke“ je napisana s namjerom prikaza cjelovitog uvida u postupak javne nabavke od planiranja do realizacije ugovora.

Moderator promocije knjige je bio mr. Hazim Okanović. Promociji su prisustvovali predstavnici akademskog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Fakulteta za upravu UNSA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'