Svijet     | 12.02.2021. 16:50 |

Merkel se pridružuje Bidenu na online Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

FENA Internet

BERLIN,  12. februara (FENA) – Njemačka sigurnosna konferencija u Minhenu u petak je uvrstila nove visokorangirane goste na svoje ovogodišnje online izdanje, među kojima je i kancelarka Angela Merkel.

Joe Biden je već potvrđen kao prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji će prisustvovati konferenciji, jednom od najbitnijih godišnjih skupova posvećenih pitanjima međunarodne sigurnosti.

 Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i vodeći američki klimatski diplomat John Kerry također će održati govore putem videolinka,  narednog petka.

Mihnenska sigurnosna konferencija 'licem u lice', koja se obično održavala nekoliko dana u bavarskoj prijestonici, odgođena je zbog pandemije. Čelnik konferencije, Wolfgang Ischinger još se nada da se ona može održati u tom formatu u ovoj godini.

"Posebno izdanje", naredne sedmice, koje će trajati samo nekoliko sati, fokusirat će se na obnovu i oživljavanje transatlanskog savezništva, navode organizatori konferencije u saopćenju.

Također se očekuje da na dnevnom redu budu ključne teme kao što su klimatske promjene i pandemija koronavirusa.

Planirano i da se obrate čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i osnivač Microsofta koji se pretvorio u filantropa, Bill Gates.

Za Bidena, koji je redovan gost na konferenciji od 1980., to će biti prva prilika otkako je preuzeo dužnost u prošlom mjesecu  da se direktno obrati evropskim saveznicima, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana