Ekonomija     | 12.02.2021. 15:56 |

ESVZDK-Elektroprivreda i Vlada da riješe probleme u rudnicima Zenica i Breza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Rudniku mrkog uglja Zenica kao i u Rudniku Breza, Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona zahtjeva od JP Elektroprivreda BiH i Vlade Federacije BiH, kao nadležnih i odgovornih subjekata u oblasti rudarstva, da pod hitno poduzmu neophodne radnje na rješavanju problema u navedenim rudnicima.

Smatraju da se mora hitno pronaći način da se rudarima koji u najtežim uslovima obavljaju svoje radne zadatke, omogući isplata zarađenih plaća i naknada, pogotovo što većina ima porodice koje izdržava, ima kredite i egzistencija im je direktno ugrožena.

Također, ističu da bi duži zastoj u proizvodnji rudnika Zenica mogao direktno ugroziti proizvodnju u kompaniji ArcelorMittal Zenica, a što bi opet indirektno imalo nesagledive posljedice na valiki broj privrednih subjekata i time proizvelo ogromne materijalne štete, a tome treba dodati i opasnost od obustave grijanja za građane Zenice.

- Mislimo da su to dovoljni razlozi da od nadležnih urgentno zatražimo da se pod hitno angažuju na rješavanju aktuelnih problema u navedenim rudnicima kako bi se izbjegle veće posljedice - saopćeno je iz Ekonomsko-socijalnog vijeće za područje ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta