Svijet     | 12.02.2021. 14:35 |

Nakon šestosedmičnog karantina Palestinci klanjali džumu u Al-Aqsi

FENA Internet

JERUSALEM, 12. februara (FENA) -  Nakon šestosedmičnog karantina kojeg je izraelska vlada uvela zbog širenja nove vrste koronavirusa, veliki broj Palestinaca klanjao je džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, u kompeksu Al-Aqsa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Palestinci su od jutarnjih sati pristizali u kompleks kako bi klanjali prvi džuma-namaz nakon šest sedmica karantina.

Ulice Starog Grada bile su pune vjernika koji su klanjali na cesti. Trgovci iz Starog Grada također su otvorili prodavnice nakon višesedmičnog karantina.

Izraelske snage provjeravale su identitet na nekim vratima Al-Aqse.

Hutbu je držao muftija Muhammed Huseyin, koji je pozvao Palestince da ne ostavljaju samu Al-Aqsu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reagirajući na karantin, kojeg je Izrael uveo zbog nove vrste koronavirusa, šeik Huseyin je istakao da je ulaz u Al-Aqsu ograničila "okupaciona država".

Kritikovao je izraelske racije koje izvode na različitim područjima, a koje su usmjerene prema Palestincima.

Kompleks Al-Aqse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Kubbetul Sahra i Mesdžidu-l Kiblej su dva centralna objekta unutar zidina kompleksa Al-Aqsa.

Kupola na stijeni ili Kubetul Sahra, je jedna od prvih, najvjerovatnije i prva kupola koja je izgrađena u historiji islama. Sagradio ju je halifa Abdulmelik bin Mervan 691. godine. Ovaj mesdžid, odnosno njegova kamena kupola, ima oblik oktagona sa pozlaćenim pokrovom, a restauracijom je interijer tog objekta zasjao u punom sjaju.

Mesdžidu-l Kiblej je džamija u južnom uglu kompleksa Al -Aqse, a izgradio ju je halifa Omer bin Hattab 636. godine. Upravo se na taj objekat pomisli kada se kaže Al-Aqsa, međutim činjenica je da je Al-Aqsa znatno širi kompleks u kojem se još nalaze i muzeji, medrese i drugi objekti.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aqsa je treće najvažnije mjesto muslimana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo