Svijet     | 12.02.2021. 14:00 |

Svi osnovci u Beču dobili besplatne maske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12.februara (FENA) - Pod motom "Zajedno za sigurne škole" Grad Beč, Privredna komore Beč, Direkcija za obrazovanje i kompanije "Hygiene Austria" su pokrenuli zajedničku kampanju kako bi se bečke osnovne škole dodatno zaštitile od koronavirusa.

Povodom ovosedmičnog povratka u školske klupe u Beču ukupno 78.414 bečkih osnovaca će dobiti besplatne zaštitne maske, saopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

- Otvaranje škola je značajan i neophodan korak, svaki dan je bitan. Posebno za djecu osnovnoškolskog uzrasta je izuzetno važno da ponovo počnu predavanja u učionici, jer učenje na daljinu i distanca utječu na mentalno zdravlje. Stoga sam sretan što zajedno možemo obezbijediti besplatne maske za sve razrede osnovnih škola i tako pored redovnog testiranja uvesti dodatnu zaštitu djece - rekao je zamjenik gradonačelnika Beča Christoph Widerkehr.

Zaštitu je obezbijedio lokalni proizvođač "Hygiene Austria", a za raspodjelu su zaduženi Grad Beč i Privredna komora. Od 25. januara 2021. godine odrasle osobe i djeca starija od 14 godina u Beču obavezni su nositi FFP2 maske u javnom prijevozu, trgovinama i drugim javnim mjestima. Djeca uzrasta između šest i 14 godina mogu umjesto FFP2 maski nositi zaštitu za usta i nosa, dok za djecu mlađu od šest godina nošenje maski ili zaštite nije obavezno, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana