Kultura     | 12.02.2021. 13:18 |

Monografija Sarajeva trajni podsjetnik na bogatu historiju i baštinu grada (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Monografija grada Sarajeva, koja na jedinstven način svjedoči o historiji i bogatoj kulturnoj baštini, kao i životu i običajima ljudi različitog porijekla, žitelja glavnog grada Bosne i Hercegovine, predstavljena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Autorstvo te, po mnogo čemu nesvakidašnje publikacije štampane u izdanju Gradske uprave, potpisuje grupa autora, među kojima veliki broj poznatih bh. i inozemnih fotografa.  

Između ostalih, monografija sadrži fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, Rona Haviva, Gary Knighta, Paula Lowea, Toma Stodarta, Velije Hasanbegovića, Damira Šagolja, Almina Zrne, Midhata Mujkića, Imrane Kapetanović…

Radi se o fotografijama koje je javnost do sada rijetko imala priliku vidjeti, a neke su sačuvane od zaborava i objavljene prvi put.

Govoreći o specifičnostima najnovije monografije posvećene Sarajevu, urednik teksta Nihad Kreševljaković ističe kako ona donosi umnogome drugačiju priču, koja se, uz dragocjene fotografske zapise, temelji na citatima građana bh. prijestonice, ali i posjetitelja i njihovom doživljaju grada.   

- Generalno, knjiga je fokusirana na ljude, uz uvjerenje da su upravo ljudi, a ne arhitektura ono što čini grad i našu emociju prema prostorima koje posjećujemo, ili u kojima živimo – kazao je Kreševljaković.

U osvrtu na monografiju, koja slikom i riječju svjedoči različite epohe, uspone i padove u razvoju Sarajeva, urednik fotografije Zijah Gafić navodi kako u digitalnom dobu knjige imaju jedinstvenu i trajnu vrijednost.

- Pokušali smo da stvorimo jedan hronološki prikaz grada od nastanka fotografije, tako da najstarija fotografija u knjizi potiče iz arhiva Muzeja Grada Sarajeva, nastala prije austrougarskog perioda - podsjetio je Gafić, navodeći kako ta hronologija obuhvata sve velike događaje, razdoblje dva svjetska rata, ekspanziju grada 80-tih, Zimske olimpijske igre 1984., pa sve do agresije/opsade Sarajeva te postdejtonskog razvoja.

O monografiji su govorili i istaknuti bh. arhitekta Amir Vuk Zec, jedan od autora teksta, i akademik Abdulah Sidran, opisujući specifičnu duhovnu i prostornu dimenziju Sarajeva kao mjesta susreta različitih kultura i civilizacija, susreta Istoka i Zapada, kao i različitih svjetonazora.

Istaknuli su kako te odrednice, uz iskustvo multikulturalnosti i jedinstva u različitosti, čine suštinu 'sarajevskog duha', svjedočeći građanski princip i paradigmu apsolutne tolerancije.

Sudionike promocije pozdravio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, istaknuvši značaj čuvanja sjećanja na događaje koji su obilježili historiju glavnog grada BiH.

Kazao je kako monografija predstavlja svojevrsni dokument o posebnostima koje, zapravo, i čine grad Sarajevo.

Sudionike događaja je putem video-linka pozdravio i višestruko nagrađivani američki fotograf Ron Haviv, čije su fotografije iz opkoljenog Sarajeva obišle svijet i postale trajni zapis o dešavanjima tokom agresije na BiH.

Kako je rečeno, u monografiji, koja predstavlja trajni podsjetnik na ključne događaje iz bogate hostorije Sarajeva, uvrštene su i fotografije iz arhiva Zemaljskog muzeja, Historijskog arhiva, Muzeja Grada Sarajeva...

Pogledajte https://fena.ba/video/5411

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1uNGZwTZQtPKevLjP8dm8nLFutfxDyBRI?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!