Kultura     | 11.02.2021. 14:41 |

Prof. Miličević uputila čestitku ženama, znanstvenicama za njihov dan

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 11. veljače (FENA)  - Danas, 11. veljače, već petu godinu obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. 

Prema izvješću UNESCO-va Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica.

Istaknuta profesorica Sveučilišta u Mostaru Mirjana Miličević svoj život je posvetila znanosti koja je usmjerena na razvoj i korištenje prirodnih resursa, primjenu geo-informacijskih sustava i geoekologiju.

Doktorirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz interdisciplinarnog područja geoznanosti.

Tim povodom ona je svim znanstvenicama, ženama čestitala njihov dan.

„Lijepo je biti prepoznat! Danas, 11. veljače, obilježava se Međunarodni dan žena u znanosti. Svim znanstvenicama, ženama koje rade u znanosti sretan njihov dan! Tim povodom valja se prisjetiti da davna, ali i ona ne tako davna povijest, pamti mnoge briljantne žene koje su ostvarile ključne doprinose u raznim znanstvenim područjima. Od prve poznate znanstvenice u suvremenijem smislu tog pojma – egipatske liječnice Merit-Ptah – čije je djelovanje zabilježeno u spisima koji datiraju iz čak 2 700 godine prije nove ere,  preko Marie Gaetane Agnesi – prve renomirane matematičarke na Zapadu te autorice prvog matematičkog priručnika, pa sve do svima itekako dobro poznate Marie Curie – prve ženske dobitnice Nobelove nagrade 1903. godine zahvaljujući doprinosima ostvarenim na polju fizike, moguće je primijetiti da su kroz čitavo postojanje civiliziranog društva upravo žene nerijetko bile te bez čijih ideja suvremeni svijet znanosti ne bi mogao postati ono što danas jest“, napisala je profesorica Miličević na svom Facebook profilu.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo