Ekonomija     | 11.02.2021. 10:50 |

Novi javni poziv za poticaje i pomoć privrednicima u USK u aprilu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 11. februara (FENA) - Financijska sredstva za poticaje i pomoć privrednicima i obrtnicima u Unsko-sanskom kantonu (USK) bit će operativna usvajanjem ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, pa bi novi javni poziv trebao biti raspisan vjerovatno već u aprilu.

-Vlada Unsko-sanskog kantona ovaj put planira provedbu nekoliko mjera, koje će se odnositi na subvenciju kamata, zatim subvencioniranje nabavke opreme, odnosno ulaganja u kupovinu potrebnih mašina i za izgradnju poslovnih prostora - izjavio je ministar privrede USK-a Nijaz Kadirić.

Pojašnjeno je i kako je prethodni javni poziv kojeg je raspisala kantonalna vlada poništen zbog tražene obimne dokumentacije.

-Nažalost, u prethodnom pozivu smo tražili obimnu ovjerenu dokumentaciju, što je uslovilo da skoro 80 posto predanih zahtjeva nema valjanu dokumentaciju. Zato ćemo ovaj put ići u smjeru da stručna služba potražuje neki minimum zahtjeva, kako bi poticaje dobio što veći broj naših privrednika - ustvrdio je Kadirić.

Izražena je i namjera za formiranjem kreditnog garantnog fonda, međutim to je odmah svrstano u malo dugoročnije planove, s obzirom da su za to neophodna dodatna financijska sredstva.

-To je naša inicijativa, jer je to jedna od onih mjera koja će potaći razvoj privrede u Unsko-sanskom kantonu. Na taj način bi se pokušala spasiti mnoga radna mjesta, te zaštiti proizvodni programi, naročito oni izvozni, kada su u pitanju naše firme - rekao je predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Privredna i Obrtnička komora USK će od sada inače biti uključene u sve aktivnosti resornog kantonalnog ministarstva, kako bi se što efikasnije utvrdile neophodne mjere pomoći privrednicima zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo