Bosna i Hercegovina     | 11.02.2021. 10:21 |

Pojačan zdravstveni nadzor u migrantskom kampu na lokalitetu Lipa

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 11. februara (FENA) - Ljekari i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu (USK) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća.

Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uslove u ranijem periodu.

-To nam je trenutno najozbiljniji problem, jer je skoro svaka druga osoba koja ovdje trenutno boravi zaražena scabiesom. Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja zaraze. Tačno je određeno individualno tretiranje po šatorima - kazala je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović.

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje lične higijene.

-Znatno su poboljšani uslovi i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavci hrane, obuće, odjeće i ostalih neophodnosti - riječi su sekretara Crvenog križa Grada Bihaća.

Sami migranti i izbjeglice mnogo su zadovoljniji trenutnom situacijom.

-Svjesni smo da ne može biti idealno, ali sada je mnogo bolje stanje. Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja lične higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji - rekao je Ali iz Pakistana.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u prethodnim danima je provela proces biometrijske identifikacije svih osoba na ovoj lokaciji, dok su pripadnici Oružanih snaga završili sanaciju pristupnog puta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'