Svijet     | 11.02.2021. 09:12 |

Lukašenko organizirao bjeloruski Narodni kongres sa 2.700 delegata

FENA Internet

 

MINSK, 11. februara (FENA) - Veteran predsjednik Aleksandar Lukašenko pokrenuo je u četvrtak bjeloruski Narodni kongres pozvavši 2.700 ljudi na raspravu o političkoj reformi u onome što su protivnici odbacili kao prevaru koja će mu pomoći da se ostane vlasti.

Lukašenko, bivši sovjetski upravitelj kolektivne farme, vlada Bjelorusijom od 1994. godine, ali se suočio  s neviđenim talasom uličnih protesta nakon predsjedničkih izbora u augustu prošle godine za koje opozicija kaže da su namješteni.

Masovna hapšenja i protesti potaknuli su novi krug zapadnih sankcija, ali Lukašenko je nastavio zahvaljujući diplomatskoj i finascijskoj podršci tradicionalne saveznice Rusije, koja Bjelorusiju vidi kao zaštitnu državu protiv NATO-a, piše Reuters.

Lukašenko kaže da bi skupština mogla raspravljati o nacrtima ustavnih reformi, a političari bliski vlastima nagovijestili su mogućnost amnestije za političke zatvorenike.

Očekuje se kako će dvodnevni događaj pokrenuti nove proteste.

Većina delegata koji prisustvuju skupštini su provladini lokalni zastupnici i dužnosnici koji su izabrani na posebnim zatvorenim sjednicama.

Bjeloruska novinska agencija BELTA navodi da Šesti bjeloruski Narodni kongres započinje danas s radom u Palati Republike u Minsku.

Delegati će razmotriti napredak u provedbi bjeloruskog programa socijalnog i ekonomskog razvoja za period 2016.-2020.  i razgovarati o glavnim odredbama nacrta programa socijalnog i ekonomskog razvoja zemlje za 2021.-2025.

Glavni cilj petogodišnjeg razdoblja je osigurati socijalnu stabilnost u društvu i povećati dobrobit građana kroz kvalitativni rast ekonomije, izgradnju socijalnog kapitala, stvaranje boljih uslova za život i rad.

Ključni su zadaci smanjiti zavisnost ekonomskog rasta o ugljikovodičnim sirovinama, povećati izvozni potencijal putem visokotehnološke robe i pokrenuti novi investicijski ciklus.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom