Svijet     | 10.02.2021. 21:12 |

Biden objavio nove sankcije protiv vojnog režima u Mijanmaru

FENA Internet

WASHINGTON, 10. februara (FENA) - Predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio uvođenje novih sankcija protiv vojnog režima u Mijanmaru, poduzimajući akciju protiv vojske koja je izvela puč u toj zemlji jugoistočne Azije i uhapsila de facto čelnicu Aung San Suu Kyi i ostale visoke političare.

Biden je kazao da je donio izvršni ukaz koji će spriječiti mijanmarske generale da imaju pristup sredstvima vrijednim milijardu dolara u Sjedinjenim Državama. Biden je dodao da će uslijediti nove mjere.

- Vojska mora predati vlast koju je preotela i poštovati volju naroda Burme - kazao je američki predsjednik.

Nove sankcije omogućit će njegovoj administraciji da zamrzne američka sredstva koja koriste mijanmarski vojni čelnici, istovremeno podržavajući programe zdravstvene zašite, grupe građanskog društva i ostale domene koji pomažu mijanmarskom narodu. Kazao je da njegova administracija planira odrediti konkretne mete sankcija koje će biti objavljene u ovoj sedmici, prenosi AP.

- Narod Burme učinio je da se njegov glas čuje i svijet ih posmatra. Bit ćemo spremni da uvedemo dodatne mjere i nastavit ćemo raditi s našim međunarodnim partnerima kako bismo tražili od drugih zemalja da nam se pridruže u ovim naporima - izjavio je Biden, koristeći alternativni naziv za Mijanmar.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana