Ekonomija     | 10.02.2021. 18:37 |

Sindikalna organizacija RMU Zenica stupila u štrajk glađu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. februara (FENA) - Sindikalni odbor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), zajedno sa svim predstavnicima brigada i službi, stupio je večeras u 18.00 sati u štrajk glađu - potvrdio je Feni Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata pogona "Stara jama". 

- Nakon svih ovih dešavanja, ljudi su još u petak željeli obustaviti rad, ali smo s njima pregovarali da rade za vikend. I radili su, ali smo u ponedjeljak stupili u radnički neposluh.

Jučer smo u našim prostorijama imali i sjednicu Upravnog odbora Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, ali nam se još niko  nije obratio. Slali smo dopise i dopise, ali niko nam nije odgovorio - napominje Avdić, koji dodaje da od danas nema ni grijanja za grad Zenicu.

-Mi smo, na sastanku sindikata RMU Zenica, postigli dogovor da stupimo u štrajk glađu. Odlučili smo, da ne rizikujemo zdravlje ostalih komorata, da u štrajku budemo mi iz sindikata, prdstavnici brigada i službi. Štrajk će trajati dok se naša situacija napokon ne razriješi - poručuje Avdić.

Računi RMU Zenica i RMU Breza blokirani su još 8. januara zbog dugova za doprinose - zenički na iznos od 4,9, a brezanski na 4,5 miliona KM. Računi su im 22. januara bili deblokirani na samo jedan dan kako bi bila isplaćena decembarska plaća. Računi su ponovo blokirani pa zenički rudari 5. februara nisu dobili naknadu za topli obrok, a u rudniku u Brezi danas je trebala početi i isplata januarske plaće, koju zbog blokade računa nije moguće isplatiti. U oba je rudnika za 12. februar zakazan generalni štrajk. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo