Bosna i Hercegovina     | 10.02.2021. 13:45 |

KCUS-u doniran aparat za unapređenje dijagnostike SARS-CoV-2

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) -  Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao referalnoj laboratoriji, doniran je od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) aparat nove generacije sekvencionera (NGS) za unapređenje dijagnostike SARS-CoV-2.

Direktorica dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandra Vegar Zubović je navela da je na aparatu obavljena edukacija uposlenika za detekciju novih varijanti SARS-CoV-2, čime su se stekli kapaciteti i za ovaj nivo dijagnostike.

- Sekvence kompletnog genoma virusa uvrštene u međunarodnu bazu podataka omogućiti će komparaciju genom naših izolata virusa sa drugim, molekularno-epidemiološko praćenje cirkulisanja virusa  na našem području, te importovanje novih varijanti SARS-CoV-2 - pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Po riječima šefice OJ Klinička mikrobilogija prof. dr. Amele Dedeić Ljubović, navedena metodologija nije rutinska, već će se prevashodno koristiti u epidemiološke i istraživačke svrhe.

- Za detekciju novih varijanti virusa od naročitog je značaja ciljano testiranje uz usku saradnju sa epidemiološkim službama. Prednost navedene metodologije je mogućnost njene aplikacije ne samo u oblasti infektivnih bolesti, već i u ostalim oblastima dijagnostike. Također, poručili smo testove za novu varijantu virusa, tzv. britanski soj. Uskoro očekujemo njihovu isporuku u KCUS - poručila je prof. dr. Dedeić Ljubović.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović je istakla da  od početka Covid-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratorije širom svijeta generišu podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumijevanju ovog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine.

- U KCUS su od 31. janura 2020. do 31. janura 2021. godine na mikrobilogiji urađene 145.334 analize na Covid-19 , što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije 'banke' sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja. Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije, te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole. KCUS je najveća zdravstvena ustanova u državi i pravovremeno je prepoznala ozbiljnost i težinu posla koji sa sobom nosi borba sa Covid-19 pandemijom. Nastavljamo ovim tempom i ponosni smo, što osim liječenja naših pacijenta, pomažemo i doprinosimo i naučnom napretku BiH - rekla je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana