FENA biznis

BBI banka podržala film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić

Saopćenje

BBI banka podržala je film „Quo Vadis, Aida?” višestruko nagrađivane bh. rediteljice Jasmile Žbanić.

“Kultura i obrazovanje od suštinske su važnosti za svako društvo, i stoga iako je naše primarno područje djelovanja ekonomija, smatramo da su bez razvoja kulture i njenih temeljnih vrijednosti sve države osuđene na propast. Kultura i umjetnost daju temeljne sadržaje društvu i omogućuju daljnji razvoj i napredak. Zato su umjetnost, obrazovanje i ekonomija u osnovi suštinski povezani, ne mogu jedno bez drugog i podrška su jedno drugom. Naša odluka da podržimo film posljedica je takvog našeg stava“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International, nakon susreta sa rediteljicom Jasmilom Žbanić i producentom i predsjednikom Udruženja umjetnika „Deblokada“ Damirom Ibrahimovićem.

Ovom prilikom Jasmila Žabnić se zahvalila BBI banci i uručila zahvalnicu predsjedniku Uprave BBI banke.

Inače, film  "Quo vadis, Aida?" nalazi se među 15 filmova koji su još u utrci za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25. april 2021. godine. “Quo Vadis, Aida?“ je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenarij i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Svjetska premijera filma “Quo Vadis, Aida?” održana je na 77. Venecija film festivalu, najstarijem i jednom od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. Nakon Venecijanskog festivala prikazan je i u službenom programu 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.

 

Kontakt informacije:

Bosna Bank International d.d.
Trg djece Sarajeva bb 
71000 Sarajevo | Bosnia and Herzegovina
Tel: 033 275 221  
E-mail: alma.redzepagic@bbi.ba 
www.bbi.ba

 

(FENA) E. F.
ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.