Bosna i Hercegovina     | 10.02.2021. 13:13 |

Udruženje stanica tehničkih pregleda FBiH osporava primjenu novog Pravilinika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Udruženje stanica tehničkih pregleda Federacije BiH traži od nadležnih da odloži primjenu Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u pogledu implementacije video-nadzora i normativa, koje su stupile na snagu 31. decembra 2020. godine.

U saopćenju Udruženje navodi da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH 21. januara dostavilo obavijest Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policiji Brčko distrikta BiH, u kojoj se navodi da su ispunjeni svi uvjeti za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, a kojim je propisano da nadležni organ prihvata dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila s bilo koje stanice tehničkog pregleda koja je uvezana u informacioni sistem.

- U potpunosti osporavamo navedene navode u pogledu cjelokupne primjene Pravilnika o tehničkim pregledima vozila. Pomenutim Pravilnikom implementira se samo izjednačavanje tehničkih pregleda bez primjene ostalih odredaba. Iz svega proizilazi da je ovdje bitan samo novac koji će stanice u Republici Srpskoj nelegalno pribaviti, bez zaštite materijalnih dobara građana i bezbjednosti saobraćaja. Jedinstveni informacioni sistem nije implementiran koji je jedan od uvjeta za jednakopravnost tehničkih pregleda, jedinstveni nadzor ne postoji, što je neprihvatljivo s aspekta bezbjednosti saobraćaja: sva vozila kojima se utvrdi neispravnost idu u drugi entitet i tamo se proglašavaju ispravnim, a razlog je nepostojanje jedinstvenog informacionog sistema i jedinstvenog nadzora - navode iz Udruženja stanica tehničkih pregleda FBiH.

Nedopustivim smatraju je da se derogira jedan sistem rada koji je uspostavljen u Federacij BiH, a koji u potpunosti implementira evropske smjernice za bezbjednost saobraćaja, tehničku opremljenost stanica, kriterije izgradnje stanica, privređivanja i ispunjavanja zakonskih obaveza, a što nije slučaj kod svih.

- Napominjemo da se ovim aktom stanice za tehnički pregled u Federaciji BiH dovode u nezavidan položaj, a samim tim postavlja se pitanje njihovog opstanka kao i broja zaposlenih. Znatan dio sredstava odlazi na PDV, stručnim institucijama, federalnom ministarstvu i kantonalnim ministarstvima, a što će ovom odlukom sve dovesti u pitanje a sredstva usmjeriti u Republiku Srpsku, a što i jeste cilj selektivne primjene Pravilnika - saopćeno je iz Udruženja stanica tehničkih pregleda FBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta