Svijet     | 10.02.2021. 12:37 |

Srušeni indonezijski avion imao problem u upravljanju motorom

FENA Internet

JAKARTA, 10. februara (FENA) - Avion indonezijske kompanije Sriwijaya Air koji se srušio prošlog mjeseca u Javansko more pri čemu su poginule 62 osobe imao je neravnotežu u vektoru potiska motora zbog čega se počeo okretati i onda se srušio, pokazuje preliminarni izvještaj istražitelja u srijedu.

Kada je avion Boeing Co 737-500, star 26 godina, dosegao 2.484 metara visine nakon polijetanja, lijeva ručka za upravljanje motorom aviona pomjerila se unazad, dok je desna ostala u prvobitnom položaju, navodi indonezijski Nacionalni odbor za sigurnost transporta (KNKT) u svom izvještaju, javlja Reuters.

- Ne znamo je li došlo do toga zbog oštećenja, ali to je anomalija jer se lijeva ručka pomjerila daleko unazad, a desna nije. Djelovalo je kao da je zapela - rekao je istražitelj KNKT-a Nurcayho Utomo novinarima.

Na oko 10.900 stopa, autopilot se isključio i avion se počeo okretati ulijevo za više od 45 stepeni i  padati, navodi se u izvještaju.

Ronioci još uvijek tragaju za crnom kutijom koja bi mogla pomoći istražiteljima da istraže radnje pilota koji je imao 17.900 sati iskustva u letenju, a kopilot 5.100 sati.

KNKT navodi da je nakon pada Sriwijaya poduzeo sigurnosne mjere. Aviokompanija je pilotima poslala dopis podsjećajući ih da napišu detaljne izvještaje kako bi pomogli inžinjerima u rješavanju problema.

Kompanija Boeing je saopćila da će nastaviti podržavati istragu.

Avion Sriwijaya Aira 9. janaura prekinuo je kontakt nekoliko minuta nakon polijetanja s aerodroma Soekarno Hatta. Na području između otoka Lancang i Laki pronađena je olupina, posmrtni ostaci, kao i pojasi za spašavanje. U nesreći je poginulo 50 putnika, među kojima je desetero djece i 12 članova posade.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana