Svijet     | 10.02.2021. 09:39 |

Twitter neće u potpunosti provesti naredbu indijske vlade da ukloni 1.100 računa

FENA Internet

NEW DELHI, 10. februara  (FENA) - Twitter Inc izjavio je u utorak da neće u potpunosti provesti ​​naredbu vlade indijskog premijera Narendre Modija za uklanjanje nekih računa jer ne vjeruje da je naredba u skladu s indijskim zakonom.

Trajno je suspendirao neke račune, ali za druge je ograničio pristup samo u Indiji, a tweetove se i dalje mogu čitati izvan zemlje, prenosi Reuters.

Twitter, američki gigant društvenih medija, našao se u sporu s Modijevom administracijom koja želi ukloniti više od 1.100 računa i objava za koje vlada tvrdi da šire dezinformacije o višemjesečnim protestima poljoprivrednika protiv novih poljoprivrednih zakona.

Neke račune, rekla je vlada, podržava suparnički Pakistan ili njima upravljaju pristalice separatističkog pokreta Sikh.

Vlada je reagirala oštro poslavši Twitteru prošle sedmice obavijest o nepoštivanju pravila koja rukovoditeljima prijeti zatvorom do sedam godina, a kompaniji novčanom kaznom ako ne blokira sadržaj.

Twitter je rekao da je suspendirao više od 500 računa koji su sudjelovali u jasnim primjerima manipulacije platformom i neželjene pošte, a također je poduzeo akcije na stotinama drugih koji su kršili njegova pravila koja se odnose na poticanje nasilja i zlostavljanja.

Drugi su geo-blokirani, iako Twitter nije ulazio u detalje o tome kako je donosio odluke o tome koje račune ograničiti.

"Ovi su računi i dalje dostupni izvan Indije. Zato što ne vjerujemo da su radnje na koje smo upućeni u skladu s indijskim zakonom", naveo je Twitter.

Indija je također zatražila od Twittera da ograniči pristup vijestima, tvrdeći da "sloboda štampe ne uključuje slobodu širenja dezinformacija", prema kopiji vladinog naloga koji je pregledao Reuters.

Twitter je rekao da nije poduzeo mjere na računima koje vode novinari, novinski mediji, aktivisti i političari, u skladu sa svojom politikom obrane slobode govora.

"Vjerujemo da bi to značilo kršenje njihovog temeljnog prava na slobodno izražavanje prema indijskom zakonu", naveo je Twitter dodajući da je o svojim postupcima obavijestio indijsko ministarstvo tehnologije.

Deseci hiljada poljoprivrednika mjesecima su kampirali na periferiji New Delhija tražeći povlačenje novih poljoprivrednih zakona za koje kažu da idu u korist privatnim kupcima na račun uzgajivača. Vlada kaže da se reformama poljoprivrednicima otvaraju nove mogućnosti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'