Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 16:16 |

Komisija preporučila Domu naroda saglasnost za ratificiranje više bh. sporazuma

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Na 13. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje i Domu preporučeno da da saglasnost za ratifikaciju:

Nota Sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2014. i 2015. godinu;

Sporazuma o primjeni XI dijela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora od 10. decembra 1982. godine; 

Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac-Ljubovija; 

Amandmana na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač (Amandman iz Kigalija).

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno kreditne agencije BiH (IGA) za 2019. godinu te primila k znanju Informaciju o trenutnom stanju u IGA–i uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa.

Članovi Komisije usvojili su zaključak kojim traže od svih pravobranilaštava da se u cilju zaštite imovine građana uključe u zaštitu interesa IGA-e u svim aktivnim sudskim procesima.

Također, Komisija je usvojila zaključak kojim traži informaciju od Tužilaštva BiH u vezi sa situacijom u IGA-i a na osnovu zaključka Predstavničkog doma PSBiH iz 2017. godine.

Članovi Komisije usvojili su i Orijentacioni plan rada Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije za 2021. godinu.

U okviru tekućih pitanja, Komisija se upoznala s aktom „Postupanje organa Bosne i Hercegovine u skladu s odredbama člana 7. Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine“, kojeg je sačinila Vanjskotrgovinska komora BiH, te s dopisom članice Evropskog parlamenta Tanje Fajon u vezi s opstankom Javnog radio-televizijskog servisa u Bosni i Hercegovini (BHRT), sapćeno je iz PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'