Svijet     | 09.02.2021. 15:37 |

Iran započeo kampanju vakcinacije ruskom vakcinom Sputnik V

FENA Internet

TEHERAN, 9. februara  (FENA) - Iran je započeo program vakcinacije protiv koronavirusa u utorak, dok su liječnici i medicinske sestre bili prvi koji su primili prvu dozu ruske vakcine Sputnik V.

Ceremonija kojom je obilježen početak kampanje vakcinacije održana je u bolnici Imam Homeini u prijestonici Teheranu i emitovana je na državnoj televiziji.

Kako bi zadovoljili skeptike u zemlji koji su dovodili u pitanje sigurnost i efikasnost vakcine ruske proizvodnje, sin ministra zdravstva Saeeda Namaki je snimljen na televiziji kako prima prvu dozu vakcine na ceremoniji.

Limitirana vakcinacija počinje u nekoliko bolnica u Iranu. Svih 83 miliona Iranaca bit će u prilici da prime vakcine u fazama, kazao je Namaki za državnog emitera programa IRIB, dok su zdravstveni radnici prvi na redu, i za njima ljudi stariji od 65 godina.

Pola miliona doza vakcina Sputnik V isporučeno je prošlog četvrtka, dok bi nove trebale stizati u narednim sedmicama.

Kampanja vakcinacije tempirana je tako da bi mogla započeti 24 sata uoči obilježavanja 42. godišnjice Islamske revolucije iz 1979.

Namaki je izjavio da će njegova zemlja koristiti vakcine proizvedene u inostranstvu samo onda kada su međunarodno priznate i odobrene za upotrebu, i one koje su se počele koristiti u drugim zemljama. Iran radi na vlastitoj vakcini, ali bi mogle potrajati sedmice ili mjeseci dok bude odobrena.

Od izbijanja pandemije prije skoro godinu dana, više od 58.000 preminulih i više od 1,4 miliona zaraženih registrovano je u Iranu.

Zbog oštrih restriktivnih mjera od novembra, epidemiološka situacija je donekle ublažena. Ipak, 70 smrtnih slučajeva i 7.000 novozaraženih potvrde se svakoga dana, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo