Svijet     | 09.02.2021. 09:40 |

Kolumbija će legalizirati status za milion venecuelski migranata

FENA Internet

MEXICO CITY, 9. februara (FENA) - Predsjednik Ivan Duque je rekao da će Kolumbija dati za milion venecuelski migranata bez dokumenata privremenu zaštitu u zemlji.

Oko milion od više od 1,7 miliona Venecuelaca u Kolumbiji nema dokumenata, rekao je Duque.

Novi desetogodišnji status zaštite omogućit će legalizaciju njihovog statusa i pružiti veću sigurnost za oko 800.000 Venecuelaca koji su već registrirani u zemlji i koji su se do sada morali redovno prijavljivati ​​za dozvole boravka.

Odluka je objavljena nakon radnog sastanka s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Filippom Grandijem.

"Ova hrabra humanitarna gesta služi kao primjer za regiju i ostatak svijeta. To je gesta koja mijenja život 1,7 miliona raseljenih Venecuelaca koji će sada imati dodatnu zaštitu, sigurnost i stabilnosti dok su izvan kuće", rekao je Grandi, prenosi dpa.

Novi status omogućit će venecuelskim migrantima pristup osnovnim uslugama, uključujući nacionalni zdravstveni sistem i planove vakcinisanja protiv Covid-19, kao i pristup tržištu rada, stoji u zajedničkoj izjavi.

Kolumbija je domaćin najvećem broju venecuelskih migranata, što je, prema procjenama, 1,76 miliona i oko 37 posto Venezuelaca u Latinskoj Americi i na Karibima.

Velika većina njih pobjegla je od masovne ekonomske krize i političkih nemira pod predsjednikom Nicolasom Madurom, koji je na vlasti od 2013. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta