Svijet     | 08.02.2021. 19:27 |

Odlučan odgovor Kremlju - Njemačka, Švedska i Poljska protjeruju ruske diplomate

FENA Saopćenje

BRISEL, 8. februara (FENA) - Njemačka, Poljska i Švedska protjerale su trojicu ruskih diplomata u ponedjeljak, u koordiniranoj odmazdi protiv Rusije, a Moskva je taj potez nazvala “neopravdanim i neprijateljskim“.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo i objavilo kako je protjerivanje ruskih diplomata bilo neopravdano i neprijateljsko, objavila je agencija Interfax.

Evropska komisija stala je u ponedjeljak u odbranu šefa evropske diplomatije Josepa Borrella zbog posjete Rusiji prošle sedmice, kada je Kremlj protjerao troje evropskih diplomata, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak kako se protjerivanje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske dogodilo dan prije Borrellovog putovanja.

Borrell je na blogu u nedjelju navečer objavio kako su ignorirane njegove molbe da Rusija zaustavi protjerivanje, a bivši estonski šef odbrane i aktuelni eurozastupnik Riho Terras pokrenuo je kampanju koja poziva na Borrellovu ostavku.

No, Evropska komisija objavila je kako ne žali što je Borrell išao u prvu posjetu Rusiji kao koordinator vanjske politike EU-a, jer je Rusija bila na putu prema konfrontaciji koju je Borrell nastojao izbjeći.

“Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato jer se ono čini teško“, rekao je glasnogovornik EK-a Eric Mamer.

Varšava, Berlin i Štokholm protjerat će po jednog ruskog diplomatu iz svojih država, saopćile su skoro istovremeno vlade te tri države, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.


“Mjera je odgovor [njemačke] vlade na odluku koju je 5. februara donela Rusija o protjerivanju njemačkog diplomate, koji je samo želio legalnim putem saznati o evoluciji situacije na terenu“, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Vlada Švedske “obavijestila je ruskog ambasadora da neko iz ambasade mora napustiti Švedsku“.

“To je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o protjerivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoju dužnost“, navela je na Twitteru šefica švedske diplomatije Ann Linde.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako je, u koordinaciji s Njemačkom i Švedskom, odlučeno da jedan ruski diplomata bude proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata), prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom