Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 14:56 |

Obilježen Dan općine Odžak

FENA Saopćenje

ODŽAK, 8. veljača (FENA) - Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Odžak te polaganjem vijenaca u ponedjeljak je obilježen Dan općine Odžak.

Za rođendan ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine uzet je 8. veljače, jer se ovog datuma 1996. godine počeo vraćati život u Odžak nakon egzodusa. Tog dana policija Odžaka je skelom preko rijeke Save, poslije četverogodišnjeg egzodusa, nakon što su snage Ratka Mladića zauzele Odžak u akciji "Koridor" srpnja 1992., ušla u popaljeni i opljačkani grad.

Ministar prometa, veza i okoliša Posavske županije Anes Osmanović posjedio je kako su Odžak nazvali "kabriolet-grad" jer nijedan krov nije ostao nespaljen, nijedna tvornica nije ostala nespaljena, nijedna bošnjačka i hrvatska bogomolja nije bila uspravna, te kako je općinska zgrada iz austrougarskog perioda Beledija bila u pepelu.

- Iako je prošlo 25 godina sjećanja su još uvijek svježa. Kao 19- godišnjak sam se vratio iz izbjeglištva u potpuno razoren grad. Grad bez struje, vode, trgovine, tvornice i bilo čega što je čovjeku potrebno za život. Teška je bila ta prva godina povratka, ali su ljudi puni optimizma gradili ciglu po ciglu svoje kuće, crkve, džamiju i cijeli grad, pomagali jedni drugima u izgradnji. Najteže je bilo tadašnjoj omladini koja nije imala nikakve razonode niti gdje da izađe, nije bilo kafića, nije bilo struje, vode a postojao je i policijski sat od deset uvečer. Najbliža trgovina je bila u Slavoniji, a kasnije je organiziran i konvoj jednom dnevno za Gradačac u oba smjera uz policijsku pratnju i razne neugodnosti kroz tih dvadesetak kilometara vožnje preko teritorije RS. Malo po malo život se vraćao u Odžak i sva prateća infrastruktura - kazao je Osmanović.

Zajedništvo Bošnjaka i Hrvata u ratu još više je došlo do izražaja kroz povratak na zgarišta u Odžak.

- Bez tog zajedništva ni povratak ne bi bio moguć. To je vrijednost koja traje i danas usprkos svim izazovima. Polako se razvijala poljoprivreda, nicale trgovine, ugostiteljske radnje, obrti, fabrike te se tako otvarala radna mjesta. Trenutno imamo par veoma uspješnih poduzeća u drvnoj, metalskoj, elektro i PVC proizvodnji. Danas svi željno očekujemo završetak radova na carinskom terminalu i puštanje u promet mosta na rijeci Savi u sklopu koridora Vc sredinom ove godine, koji će sigurno biti velika šansa za razvoj Odžaka, ali i cijele srednje Posavine. Vrlo brzo postajemo glavni ulaz i izlaz BiH u Europsku uniju. I dalje zajedno pravimo velike planove za naš Odžak. Zbog propisanih mjera uvjetovanih pandemijom, ove godine Dan općine Odžak obilježen je samo svečanom sjednicom Općinskog vijeća bez zvanica uz dodjelu Spomen zahvalnica braniteljima koji su umrli tijekom prošle godine. Ušteđena sredstva od tradicionalne proslave bit će usmjerena za pomoć stradalima od razornog potresa u Petrinji u Hrvatskoj - rekli su iz Općine Odžak.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'