Svijet     | 08.02.2021. 14:20 |

Palestinske frakcije održavaju razgovore o pomirenju uoči izbora

FENA Internet

KAIRO, 8. februara (FENA) - Čelnici suparničkih palestinskih frakcija započeli su razgovore o pomirenju uz egipatsko posredovanje u Kairu u ponedjeljak, u pokušaju da zacijele dugotrajne unutrašnje podjele uoči planiranih palestinskih izbora u ovoj godini.

Egipat je 14 godina uzaludno pokušavao da pomiri nacionalističku frakciju Fatah plestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i njegovog ogorčenog suparnika Hamasa, naoružanog islamističkkog pokreta koji se protivi svakim pregovorima s Izraelom.

Nikakvi palestinski izbori nisu održani u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu 15 godina.

Smatra se da osim Hamasa i Fataha desetak palestinskih frakcija prisustvuje razgovorima u Kairu. Među pozvanima je Islamski džihad, militantna grupa koja je bojkotovala izbore 1996. i 2006. godine i koja je, kako tvrde palestinski izvori, razmišljala da li da učestvuje u ovogodišnjim izborima.

Nepovjerenje među suparničkim grupama izaziva, međutim, sumnju u temelje izbornog procesa kao što je zaštita glasačkih mjesta i to kako sudovi mogu rješavati izborna sporenja.

Postoji i rašireni skepticizam, da će se izbori uopće i održati.

Brojni Palestinci vjeruju da je to prvenstveno pokušaj Abbasa da pokaže svoje diplomatske akreditive novoj administraciji američkog predsjednika Joa Bidena, s kojim Abbas želi resetovati odnose nakon što su dostigli najniži nivo u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

- Postoje jednake šanse za uspjeh i propast - izjavio je Hani Al-Masri, politički analitičar na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, koji učestvuje na izborima kao nezavisni kandidat.

Abbasove Palestinske vlasti, koje uživaju zapadnu podršku i imaju limitiranu samoupravu na oklupiranoj Zapadnoj obali, planiraju održati parlamentarne izbore 22. maja i predsjedničke izbore 31. jula.

U Gazi i na Zapadnoj obali nalazi se oko 2,8 miliona građana s pravom glasa, od kojih je više od 80 posto registrovano kod Centralne izborne komisije. Starosna dob palestinskih glasača iznosi 18 i više godina.

Posljednji izbori u 2006. godini završeni su iznenađujućom pobjedom Hamasa, prvom te grupe na parlamentarnim izborima.

Borba za vlast tinja između Hamasa, koji crpi svoju moć u Gazi, i Fataha na Zapadnoj obali, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom