Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 13:39 |

Brezanski rudari nastavljaju raditi do 12. februara kada će stupiti u štrajk

FENA Vehid Begunić

BREZA/ZENICA, 8. februara (FENA) - Brezanski rudari, za razliku od svojih kolega iz Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, nisu danas stupili u radnički neposluh, ali će 12. februara započeti štrajk - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata ZD RMU Breza Jasmin Telalović. 

-Naše preduzeće plaće isplaćuje 10., 11. ili 12. u mjesecu, ali je još uvijek blokiran račun pa je upitna isplata plaća. Račun je od 8. januara, kada je blokiran, deblokiran samo na jedan dan, kako bi nam bile isplaćene decembarske plaće. Ali, ako se do tada ne promijeni stanje te ne deblokira račun, mi ćemo 12. februara stupiti u štrajk, jer osim isplate plaće za januar, drugi zahtjev je deblokada računa preduzeća - ističe Telalović.

Brezanski rudnik blokiran je 8. janura od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine zbog duga za doprinose u iznosu od 4,5 miliona KM, mada je dug preduzeća, kao i ZD RMU Zenica, koji je blokiran na 4,9 miliona KM, mnogo veći od iznosa na koji su blokirani.

Zbog blokade računa, oba preduzeća imaju problema s nabavkom repromaterijala te funkcionišu dosta otežano. 

U oba su rudnika, koji posluju u sklopu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, u proteklih 20-ak dana, u nesreći na radu poginuli po jedan rudar, a u Brezi su dvojica rudara zadobila i lakše povrede.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!