Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 11:22 |

Čerkez: Naša i preporuka WHO-a je da djeca od 6 do 10 ne moraju nositi maske tokom nastave

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je za Fenu da je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučio da djeca od šest do deset godina ne moraju nositi maske u toku nastave, te da je ta preporuka usklađena sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

Komentirajući uputstvo Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u kojem se navodi da djeca u osnovnim i srednjim školama moraju nositi maske, Čerkez je kazao da su mjere Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva ostale iste, da se nisu mijenjale te da ih treba upotpunosti ispoštovati.

- Te mjere su distanca između djece u razredu, broj učenika u razredu te obaveza nastavnika da nosi masku. U našim preporukama nigdje ne piše da djeca tog uzrasta trebaju nositi maske u školskim klupama - pojasnio je Čerkez.

Međutim, istakao je da su dali uputstvo kantonalnim kriznim štožerima da zajedno s ministarstvima obrazovanja donesu mjere na osnovu procijenjene situacije.

- Obrazovanje je na nivou kantona, cijenili smo ustavnu nadležnost, jer je situacija drugačija u svim kantonima - kazao je Čerkez.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'