Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 09:40 |

Podrška Inzku i poziv da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret majke enklava Srebenica i Žepa izrazili su punu podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku na dosada urađenom, te ga pozivali da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida.

Prateći rad visokog predstavnika u BiH, od njegovog dolaska pa do danas, kako navode iz ovih udruženja, mora se istaći upornost i kontinuitet prozivanja svi onih koji su rušili ustavni poredak BiH. Svi izvještaji visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a, izazivali su pravu paniku kod negatora genocida. Nisu se ustručavali da Valentina Inzka nazivaju pogrdnim imenima, da ga nazivaju zločincem.

- Nažalost, podrška međunarodne zajednice je u prethodnom periodu izostala, pa samim tim Inzko nije imao podršku za donošenje snažnijih odluka. U zadnje vrijeme došlo je do značajnije podrške međunarodne zajednice. Očito je da su silni izvještaji Vijeću sigurnosti došli do onih koji odlučuju - ističu iz ovih udruženja. 

Skidanje ploče sa studentskog doma na Palama, zahtjev Skupštini RS-a da oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima i na kraju podrška generalnog sekretara UN-a je, smatraju ova udruženja, dovoljan znak da je došlo konačno vrijeme da Inzko u što kraćem vremenu proglasi zakon o zabrani negiranja genocida. To bi svakako, poručuju, bio najveći rezultat rada visokog predstavnika u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo