Kultura     | 07.02.2021. 13:49 |

Otvaranje izložbe plakata 'COVID-19' autora Kemala Hromića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Izložba plakata “COVID-19“ autora Kemala Hromića bit će otvorena u ponedjeljak, 8. februara u galeriji Collegium artisticum kao dio Festivala “Sarajevska zima“.

U predgovoru kataloga izložbe autor je zapisao da se “snaga civiliziranog društva, između ostalog, mjeri snagom umjetničkog duha koji prepoznaje ljepote, intimu, intrige, ali i terete vremena u kojem društvo živi. 

- Stoga je prikladno i potrebno ukazati na okolnosti, opasnosti i herojske žrtve svih koji su na prvim linijama borbe protiv pandemije COVID-19 - medicinskih radnika, heroja hitnih službi, kao i svih građana koji se nose s pandemijom. Izložba plakata COVID-19 moj je način da izrazim zahvalnost svima koji se bore za suzbijanje pandemije. Trajni zapis njihove predanosti i naše zahvalnosti - naveo je Hromić.

Publika će izložbu moći pogledati do 16. februara od 10 do 18 sati.

Kemal Hromić je rođen 1942. u Sarajevu gdje je pohađao Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1967. Od 1967. do 1992. radio je u preduzeću “Famos“ kao samostalni programer za dizajn i sajmove. Od 1992. do 1996. radio je kao profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Za umjetnička ostvarenja primio je više nagrada i priznanja iz oblasti primijenjene i likovne umjetnosti, među kojima su: Nagrada za tekstilni dizajn Collegium artisticum 1998, Nagrada za umjetnički dizajn stakla Collegium artisticum 1999, Nagrada za umjetničku fotografiju Collegium artisticum 2000. i Collegium artisticum 2003, te Nagrada za seriju plakata Collegium artisticum 2004.

Dobitnik je Zlatne plakete i značke Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Godine 2000. dobija status zaslužnog člana ULUPUBiH-a povodom 45. godišnjeg jubileja, kao najvećeg priznanja koje dodjeljuje to udruženje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom