Svijet     | 07.02.2021. 12:20 |

Glečer s Himalaja srušio branu u Indiji

FENA Internet

NEW DELHI, 7. februara (FENA) - Stanovnici mnogih sela prisiljeni su na evakuaciju na sjeveru Indije nakon što je u nedjelju glečer s Himalaja pukao i udario u hidroelektranu. Strahuje se da ima oko 150 mrtvih, javlja Reuters.

- Stvarni broj još nije potvrđen, ali radi se o 100 do 150 ljudi - rekao je glavni sekretar Uttarakhanda Om Prakash.

Očevidac je kazao da je prvo vidio 'zid' prašine, kamenja i vode, a zatim i lavinu u dolini rijeke Dhauli Ganga, koja se nalazi oko 500 km sjeverno od New Delhija.

- Lavina je došla vrlo brzo, nije bilo vremena nikoga upozoriti. Mislio sam da će čak i nas odnijeti - rekao je očevidac Sanjay Singh Rana, koji živi na gornjem toku rijeke u selu Raini u Uttarakhandu.

Šef Uttarakhandove policije Ashok Kumar rekao je novinarima da strahuje za živote više od 50 osoba koji rade na brani, te da su neki od njih spašeni. Također je rekao da su vlasti evakuirale radnike i stanovnike na drugim branama, kaje bi trebale zadržati vodu koja nadire iz poplavljene rijeke Alakananda.

Premijer Narendra Modi rekao je da pomno prati situaciju.

- Indija je uz Uttarakhand i nacija moli za njihovu sigurnost - napisao je premijer na Twitteru, nakon razgovora s glavnom ministricom države Trivendrom Singh Rawat.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'