Kultura     | 07.02.2021. 11:16 |

Knjiga 'Božić jedan davni' predstavljen u Širokom Brijegu

FENA Filip Kožul

ŠIROKI BRIJEG, 7. veljače 2021. (FENA) - Promocija knjige autora Borislava Arapovića "Božić jedan davni" i izložba ilustracija Vlade Kraljevića upriličeni su u subotu navečer u širokobriješkoj galeriji "Vrba".

Arapović, pjesnik, pripovjedač i prevoditelj, rođen je 1935. godine u Bišini kraj Nevesinja, a trenutno živi i radi u Stockholmu.

- Mi ove knjige ne prodajemo već ih samo plasiramo besplatno, a ova knjiga pisana je baš u stilu našeg autora i ima naglasak na tradiciji ovog hercegovačkog kraja - kazao je Miroslav Arapović, umjetnički ravnatelj udruge Hrvatska uzdanica Mostar u čijoj nakladi je knjiga objavljena.

Radnja knjige "Božić jedan davni" smještena je u jednom gradiću na Neretvi, negdje u Hercegovini, u vrijeme Drugog svjetskog rata, a junaci knjige su mala Ljuba i njeni roditelji, vlasnici pekarnice.

Treća je to knjiga Borislava Arapovića nakon "Betlehemska zvijezde" i "Sivog Haaga".

Predstavljanje knjige pratila je izložba ilustracija Vlade Kraljevića na kojima su prikazani motive iz same knjige.

- Uvijek je ideja ilustratora da pokuša dodati ono nešto na tekst i da čitatelju da jednu vizualnu informaciju. Tehnika je digitalno slikanje koja je slična kao klasično slikanje samo se za ovakva način koriste softwarei, odnosno moderna tehnologija. Print je jako poseban i poseban je papir na koji to ide kako bi te boje bile postojane s garancijom barem do stotinu godina kako bi se moglo muzejski arhivirati - kazao je Kraljević.

Dodao je da je izložba koncipirana na način da slike kronološki budu položene u prostoru, kako bi promatrač, koji do sada nije čitao knjigu, imao slikovit prikaz i lakše razumio tematiku knjige.

Vlado Kraljević završio je akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2005. godine na odjelu grafike u klasi profesora Igora Dragičevića.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana