Ekonomija     | 06.02.2021. 19:11 |

Delić: Industrijska zona 'Luka' u Ilijašu pozitivan primjer ulaganja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas Općinu Ilijaš i sa načelnikom Akifom Fazlićem obišao uspješne firme u industrijskoj zoni „Luka“, na području Općine Ilijaš, a kojima je ovo resorno ministarstvo, kroz različite vrste podrške i poticaja, pomoglo da započnu s radom.

Nakon obilaska ministar Delić je, između ostalog, poručio kako je industrijska zona “Luka” pozitivan primjer ulaganja u razvoj poslovno-industrijske infrastrukture Ministarstva privrede KS u saradnji sa lokalnom samoupravom.

- Resorno ministarstvo je investiralo oko milion i tristo hiljada KM u rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i u infrastrukturu u ovoj industrijskoj zoni, te kroz direktne novčane poticaje u same privredne subjekte, koji danas u njoj posluju. Zona 'Luka' je dokaz da BiH može izvoziti svoje proizvode, koji su proizvedeni na temelju našeg znanju i resursa - istakao je Delić.

Naglasio je kako je Budžetom Vlade KS za 2021. godinu planiran fond podrške i sanacije negativnih posljedica COVID-pandemije koji iznosi 21 milion KM.

- U saradnji sa privrednicima kreirat ćemo sanacione programe u skladu sa zakonskim regulativama, i dostaviti ih Vladi KS na usvajanje. Također, imamo i stavku podrške razvoju poslovno-industrijskih zona na području KS u iznosu od šest miliona KM. Na ovaj način planiramo pomoći u opremanju poslovnih zona, s ciljem kreiranja adekvatnih uvjeta i boljeg ambijenta za investiranja i otvaranje novih radnih mjesta -  zaključio je Delić.

Načelnik Fazlić je naveo kako je vrlo važno da institucije vlasti imaju direktnu komunikaciju s privrednicima, da zajednički iznađu najbolje načine na koje je moguće pomoći im u nabavci opreme i širenju njihovog poslovanja.

- Svi oni koji rade u ovoj zoni imaju potrebe da proširuju svoje kapacitete, i doprinesu stvaranju nove i veće društvene vrijednosti. Petina izvoza iz KS, tačnije 230 miliona KM, ide iz ove općine na inostrana tržišta - istakao je načelnik Fazlić.

Najavio je kako firma „Ama“ trenutno pravi novu halu od tri i po hiljade kvadratnih metara, dok se u industrijskoj zoni „Tri“ gradi objekt od hiljadu i po kvadratnih metara.

Direktor firme „CloudIT“ Admir Kulić, koja u ovoj zoni posluje od 2018. godine, a koju su danas obišli ministar Delić i načelnik Fazlić, rekao je kako su oni u prvoj fazi postojanja napravili novi moderni arhivsko - dokumentacijski centar i u interesu im je bilo postaviti nove standarde pružanja usluga upravljanja dokumentima, kao i poslovnim i informacijskim procesima.

- Bez obzira na pandemiju, nama je 2020. godina bila uspješna. Uspjeli smo završiti jedan od najmodernijih objekata u Adriatik regiji za ovu vrstu poslovanja. Podigli smo nivo kvaliteta poslovanja iznad evropskih standard - kazao je Kulić.

Istakao je kako su prije tri godine imali sedam uposlenih, a danas imaju 29 stalno zaposlenih, te dodao da su i oni bili korisnici programa poticaja subjektima male privrede, a koje je realizovalo Ministarstvo privrede KS.

Senior marketing menadžerica firme „Softray Solutions“ Martina Filipović upoznala je ministra Delića kako ova IT kompanija postoji šest godina i upošljava oko stotinu vrhunskih mladih ljudi.

Dodala je da su primarno orijentirani na izvoz za područje Amerike, i već drugu godinu imaju rast kompanije za 200 posto.

- Imamo vrlo dobru suradnju s Ministarstvom privrede, ali se nadamo da će ona biti još bolja posebno po pitanju generiranja potrebnog kadra u našoj industriji, što podrazumijeva stvaranje kvalitetnog kadra. IT sektor je sve potrebniji svakom društvu i tu je naša šansa za ojačavanje suradnje sa resornim ministarstvom -  rekla je Filipović.

Ministar Delić je naveo kako je Vlada KS prepoznala važnost razvoja IT sektora, koji je i tokom pandemije ostvarivao rast u svim segmentima svog poslovanja.

- Njima je posebno važno da imaju kvalificiranu radnu snagu koja može proizvoditi kvalitetan proizvod, konkurentan na zahtjevnom zapadnom tržištu. Prema podacima IT sektora, u 2019. godini u Kantonu Sarajevo se proizvodilo softvera u vrijednosti milion KM dnevno, od čega je polovina bila izvoz, te da je zabilježen rast u 2020. To su parametri, koji nam daju do znanja da se trebamo posvetiti ovoj grani privrede, tu nam je velika razvojna šansa. Susrećemo se sa nedostatkom kvalitetne radne snage, neophodna je sinergija i uvezivanje sa sektorom obrazovanja -  poručio je ministar Delić.

Dodao je kako su Budžetom Ministarstva planirani veći poticaji usmjereni ka IT-industriji, a u skladu sa zaključcima Skupštine KS iz 2019. godine, bit će pripremljeni i programi namijenjeni mladima.

- Namjera nam je osnovati preduzetnički centar, prvi takve vrste u Kantonu Sarajevo, te izdvojiti sredstva za nove 'startup' biznise, te omogućiti obrazovanje kadra potrebnog industrijama koje bilježe razvoj i kreiraju kvalitetna radna mjesta - najavio je ministar Delić na kraju današnjeg obilaska. 

Ministar Delić danas je posjetio i PZU Zavod “NALAZ” i stomatološku ordinaciju “Dr. Asja Korjenić”, koje je Ministarstvo privrede kroz ranije programe poticaja pomoglo u unapređenju poslovanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana