Svijet     | 06.02.2021. 14:54 |

Zarif traži od Bidenove administracije da se vrati nuklearnom sporazumu

FENA Internet

TEHERAN, 6. februara (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif zatražio je od Washingtona da se brzo vrati nuklearnom sporazumu, ukazujući na prijedlog koji su parlamentarne snage proslijedile vladi da pooštri svoj stav ukoliko se američke sankcije ne ublaže do 21. februara.

Zarif je također upozorio na ishod parlamentarnih izbora u junu koji bi, u slučaju izbora predsjednika države iz reda tvrdolinijaša, također mogli ugroziti nuklearni sporazum.

-  Vrijeme ističe Amerikancima, i zbog prijedloga parlamenta i zbog predizborne atmosfere koja će uslijediti nakon iranske Nove godine – izjavio je Zarif u intervjuu za novine Hamshahri objavljenom u subotu.

Iranska nova godina počinje 21. marta.

Parlament, kojim dominiraju tvrdolinijaši, usvojio je prijedlog zakona u decembru koji uspostavlja rok od dva mjeseca za ublažavanje američkih sankcija.

- Što više Amerikanci odužuju, više će izgubiti. Izgleda da se administracija gospodina Bidena ne želi riješiti Trumpovog propalog naslijeđa – izjavio je Zarif u intervjuu.         

- Mi se ne trebamo vratiti za pregovarački stol. Amerika je ta koja mora pronaći ulaznicu za povratak stolu – dodao je iranski ministar, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta