Regija     | 06.02.2021. 13:04 |

Slovenija: Manje od tisuću zaraženih, od subote otvorena skijališta

FENA Agencije

LJUBLJANA, 6. veljače (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno manje od tisuću novih zaraza koronavirusom pa su zahvaljujući nešto boljim trendovima zadnjih dana skijališta otvorena od subote te trgovine površine do 400 kvadratnih metara.

Temeljem jučerašnje odluke vlade, otvorene su sve trgovine s tom maksimalnom površinom, bez obzira na vrstu robe, kao i sve servisne radionice te veličine, ali uz uvjet da zaposlenici nisu zaraženi koronavirusom što će dokazivati testiranjem najmanje jednom tjedno.

Otvorene su i specijalizirane prodavaonice s dječjim programom, dopušten je rad tvrtki za posredovanja u prometu nekretninama te usluge higijenske njege i niz ostalih uslužnih djelatnosti.

Novom uredbom od subote je dopušten rad žičara i pripadajućih skijaških staza, ali uz propisan epidemiološki okvir i predočenje negativnog testa, a skijališta mogu organizirati i brzo testiranje skijaša po dolasku.

Vlada je u subotu objavila da je u petak s više od 17 tisuća testova otkriveno 990 novozaraženih, a 18 oboljelih je umrlo.

U bolnicama je trenutno 926 covid bolesnika, od čega 157 na intenzivnoj njezi.

Prosjek dnevno potvrđenih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1031, a ako do srijede padne na manje od tisuću, što je jedan od kriterija za moguće popuštanje mjera i restrikcija, moglo bi se po navodima medija očekivati da će doći do novog "otvaranja" u obrazovanju jer je za sada dopušten povratak u učionice samo za prva tri razreda osnovnih škola, a rade i dječji vrtći.

Epidemiolozi su vladi već preporučili da se u nastavu u školama nakon dugog izbivanja vrate barem svi polaznici prvih pet razreda osnovne škole, no premijer Janez Janša kazao je ovih dana da su mišljenja zdravstvenih stručnjaka, ali i pedagoga zapravo podijeljena jer neki smatraju da bi se u škole prije ostalih trebali vratiti polaznici završnih razreda u srednjim i osnovnim školama, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!