Stranačke aktivnosti     | 06.02.2021. 09:23 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

FENA Saopćenje

Grupa zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uputila je zahtjev Vladi FBiH za usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda po skraćenoj proceduri. Među inicijatorima za pokretanje ove inicijative su i zastupnici SDBiH Zlatko Ercegović, Meliha Bijedić i Nedžad Šećić.

“Smatramo da bi se usvajanjem ovog zakona ispravila dosadašnja dugogodišnja nepravda u raspodjeli javnih prihoda koja, prema vazećem zakonu, ide na štetu građana Tuzlanskog kantona, ali i drugih kao što su Zeničko-dobojski kanton, Unsko-sanski kanton, Hercegovačko-neretvanski kanton.” – istakao je Zlatko Ercegović.

Učešće kantona u raspodjeli prihoda računa se po 4 faktora: broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom obrazovanju i broj učenika u srednjem obrazovanju. Smatramo da Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji kanton i sjedište privrede u državi zaslužuje pravedniji odnos.

Prema trenutnom zakonu, jedan stanovnik Sarajeva vrijedi dvostruko više nego stanovnik Tuzle ili Mostara. Prema analizi raspodjela prihoda po glavi stanovnika, jedan stanovnik Sarajeva prima 802 marke, dok jedan stanovnik HNK-a prima 451 marku, a stanovnik TK 407 KM. Postojeća nepravedna raspodjela javnih prihoda višestruko se manifestira na cijeli sistem, te jasno govori kako ipak nisu svi isti u ovoj zemlji.

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'