Kultura     | 05.02.2021. 12:37 |

Beč - 'Inclisiran' novi revolucionarni lijek za snižavanje holesterola u krvi

FENA Saopćenje

BEČ, 5. februara (FENA) - Na Odjelu za kardiologiju Opće bolnice i Medicinskog univerziteta u Beču primijenjen je novi revolucionarni lijek u svijetu za snižavanje nivoa holesterola u krvi.
 
Obećavajuće izglede za liječenje imaju pacijenti sa urođenim metaboličkim poremećajima te posljedično visokim vrijednostima holesterola kao i pacijenti sa dijagnozom ateroskleroze.
 
Sa samo dvije injekcije inovativnog lijeka „Inclisiran” godišnje postiže se sniženje LDL holesterola za 50 posto. Terapeutski efekat time je uporediv sa svakodnevnim uzimanjem lijekova na duži vremenski period. U kombinaciji sa standardnom terapijom statinima novi lijek snižava nivo LDL holesterola i za više od 80 posto.

Kliničke studije su pokazale veoma dobru kompatibilnost aktivnih sastojaka.
 
RNA-mehanizam u lijeku nagrađen Nobelovom nagradom 2006. godine već u ćeliji jetre zaustavlja stvaranje proteina koji povećava nivo lošeg holesterola u krvi. Na taj način ćelija jetre može prihvatiti i razgraditi značajno više LDL holesterola čime manje količine stižu do krvotoka te se sprječava njegovo dalje opasno taloženje na zidovima krvnih sudova.
 
- Smatramo da ova nova vrsta lijeka ima potencijal da postane jedan od najčešće propisivanih lijekova širom svijeta - izjavio je voditelj odjela za kardiologiju Opće bolnice i Medicinskog univerziteta u Beču Christian Hengstenberg, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo