Svijet     | 05.02.2021. 10:46 |

Indonezija i Malezija zatražile sastanak ASEAN-a zbog vojnog udara u Mijanmaru

FENA Internet

DŽARAKTA, 5. februara (FENA) - Indonezija i Malezija su zatražile održavanje sastanka Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) zbog vojnog udara u Mijanmaru.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo u Jakarti se sastao s premijerom Malezije Muhyiddinom Yassinom.

Widodo i Muhyiddin razgovarali su o vojnom udaru u Mijanmaru, te od ministara vanjskih poslova zatražili da vrhu ASEAN-a upute zahtjev za održavanje sastanaka ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o dešavanjima u Mijanmaru.

Widodo je naveo kako se nada da će političke razlike moći biti riješene u skladu sa zakonom, te ukazao na značaj poštivanja principa ASEAN-a, vladavini prava, dobrom načinu upravljanja, demokratiji i poštivanju ljudskih prava.

Slično mišljenje ima i premijer Malezije Muhyiddin koji je kazao kako su ozbiljna posljednja dešavanja u Mijanmaru koja su unazadila demokratski proces te zemlje. Dodao je i kako postoji strah da bi se politička previranja u Mijanmaru mogla odraziti i na mir i stabilnost regiona.

Dvojica lidera su razgovarala i o borbi protiv pandemije koronavirusa, trgovinskim i bilateralnim odnosima, te ostalim regionalnim i globalnim pitanjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'