Svijet     | 05.02.2021. 11:59 |

Kluge: Dijelite vakcine s Balkanom, centralnom Azijom i Afrikom

FENA Internet

ŽENEVA, 5. februara (FENA) - Evropa i farmaceutske grupacije moraju zajednički raditi na ubrzavanju vakcinacija protiv Covid-19 i zajednički dijeliti doze sa siromašnim zemljama, izjavio je u petak čelnik evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izražavajući brigu zbog širenja novih varijanti virusa.

- Trebamo se udružiti u ubrzanju vakcinacija - izjavio je direktor evropske regije WHO Hans Kluge u intervjuu za AFP, dok se  Evropa bori da prevaziđe spori početak kampanje vakcinacije u jeku napetosti između Bruxellesa i proizvođača vakcina.

Kluge je kazao da konkurentske farmaceutske kompanije moraju udružiti napore na „drastičnom povećanju proizvodnih kapaciteta“.

U Evropskoj uniji samo je 2,5 posto stanovništva primilo prvu dozu vakcine, iako su objave nekoliko laboratorija o povećanim isporukama vakcina pojačale nade u ubrzanje isporuke.

Upitan da li će vakcine koje su dostupne od decembra biti efikasne protiv novih varijanti virusa, Kluge je izjavio: „To je veliko pitanje, zabrinut sam“.

- Moramo biti spremni na nove problematične mutacije virusa – upozorio je on, pozivajući zemlje da prošire svoje kapacitete sekvenciranja genoma.

Ponovio je poziv WHO-a bogatim zemljama da pokažu solidarnost prema siromašnim zemljama koje nisu u stanju da kupe vakcine, tražeći od bogatih da podijele svoje doze nakon što su vakcinisale dio vlastitog stanovništva.

Kluge je sugerirao da bogate zemlje podijele svoje vakcine nakon što su vakcinisani stari, zdravstveni radnici i ljude s komorbiditetima, bez čekanja da pređu prag od 70 posto vakcinisanih potreban za sticanje imuniteta krda.

Prekretnica od 100 miliona ubrizganih vakcina pređena je u utorak, dok je 65 posto vakcinacija obavljeno u zemljama s visokim prihodima, sudeći po kriterijima Svjetske banke.

- Znamo da su EU, Kanada, Britanija i SAD naručili i sklopile ugovore za nabavku doza koje su devet puta veće od potrebnih. Stoga je moj stav da ne morate čekati da vakcinišete 70 posto stanovništva da bi ste dijelili vakcine s Balkanom, centralnom Azijom i Afrikom - kazao je Kluge.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo