Bosna i Hercegovina     | 05.02.2021. 09:28 |

Ambasada SAD: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja.

- Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine - rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na molbu za komentar o inicijativi, odnosno pismu visokog predstavnika Valentina Inzka, kojom od Narodne skupštine RS traži da se u roku od tri mjeseca poništi povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. Narodna skupština RS, između ostalog, povelje je dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić

- Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora, te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti - poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo