Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 19:06 |

SOGFBiH: Potrebno jačati zdravstvene savjete općina i gradova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA)- "Kako povećati dobro zdravlje i dobrobit građana slijedeći principe Agende 2030 i trenutno stanje pandemije" naziv je okruglog stola koji je održan u Sarajevu a na kojem su predstavnici lokalnih zajednica iz Federacije BiH razmatrali preporuke za uspostavu i unaprijeđenje rada zdravstvenih savjeta u FBiH.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuo je aktivnosti na uspostavi i unapređenju rada zdravstvenih savjeta lokalnih zajednica, saopćeno je iz tog saveza.

Kako je istaknuto, zdravstveni savjeti, njihovo funkcioniranje i umrežavanje su osnova za uspostavljanje zdravih gradova i općina koji brinu o zdravlju kroz intersektorski pristup u lokalnoj zajednici. U Evropskoj uniji, ali i kod nas u regionu, gradovi i općine sve više posvećuju pažnju temi zdravlja građana.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin izjavila je da je inicijativa o uspostavljanju i unaprijeđenju rada zdravstvenih savjeta podržana na četvrtoj sjednici Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH.

Ova inicijativa, kako je navedeno, za cilj ima jačanje uloge i odgovornosti lokalnih zajednica u promociji i očuvanju zdravlja njihovih građana.

Također, istaknuto je da je formiranje zdravstvenih savjeta pri općinama zakonska obaveza te da je neophodno da se zdravlje prepozna kao vrhunska vrijednost, potencijal i preduslov za razvoj zemlje, a da aktivnostima lokalnih samouprava ta poruka stigne do svih građana.

Predstavnica Zdravstvenog savjeta Općine Centar Dženana Škamo istakla je da je za vrijeme pandemije Covid-19 Zdravstveni savjet ove sarajevske općine donio niz preporuka i sproveo mnoštvo aktivnosti s ciljem prevencije zdravlja građana, a otvoren je i info punkt.

Projektom je planirano da se uradi analiza stanja zdravstvenih savjeta na području Federacije BiH i da se razvije set preporuka za unaprijeđenje rada Savjeta.

Navedene aktivnosti dio su projekta "Jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju Agende 2030 i principa Nikoga ne zapostaviti", koji se provodi uz podršku Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju- GIZ, navodi se u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana