Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 17:10 |

Bratić: Inzkovo pismo prilika da se pokaže poštovanje među narodima

FENA Hana Imamović

BANJA LUKA, 4. februara (FENA) - Poslanik Grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić kazao je da pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka upućeno predsjedavajućem Skupštine Nedeljku Ćubriloviću predstavlja priliku da se ispravi greška učinjena odlukom Skupštine o dodjeli priznanja ratnim zločincima.

Inzko je, naime, uputio pismo rukovodstvu Skupštine entiteta RS i predsjednicima svih klubova u tom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Bratić smatra da je to prilika za stranke iz pozicije i opozicije da pokažu opredijeljenje za suživot i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali i trajne moralne norme koje nalažu da se ne mogu veličati ratni zločinci bez obzira na to o kome se radilo i iz kojeg naroda da dolaze.

Smatra da će Narodna skupštine RS-a imati snage i da će se izdići iz dnevne politike te vratiti dignitet tom zakonodavnom tijelu koji je narušen nakon donošenja odluke prije više od četiri godine.

- Presuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić ne mogu predstavljati jedan narod. Oni imaju svoje ime i prezime te kao i svi drugi koji su učestvovali u zločinima na ovim prostorima trebaju odgovarati, a ne da im se dodjeljuju priznanja i odlikovanja - naglasio je Bratić.

To je potrebno, ističe, kako bi se postiglo da BiH napreduje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji te poslala poruka da narodi u BiH poštuju jedni druge, evropske konvencije kao i presude sudova.

- Posljednjih deset godina predstavnici opozicionih i vladajućih stranaka ogradili su se od ratnih zločinaca, formirana je Komisija za Srebrenicu koja je nepobitno utvrdila da je na prostoru Srebrenice i okolnih općina počinjen genocid - istaknuo je Bratić.

Takvo pismo Inzka šansa je, kaže, za poslanike koju oni neće propustiti, ocjenjujući da će na taj način pokazati da se na ovim prostorima daleko bolje živi nego ranije.

Visoki predstavnik u pismu podsjeća da je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS-a dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima.

Među nagrađenima, kaže Inzko, bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje.

- Kao što vam je poznato Karadžića, Krajišnika i Plavšić Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio zbog ratnih zločina - stoji u pismu.

Kako se navodi, veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj su veličani 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

- Na koncu, njime se destabilizira region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH - naveo je Inzko.

Kako je kazao, uklanjanje ploče ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo