Svijet     | 04.02.2021. 15:11 |

Indijski zastupnici šokirani - žica i rovovi na barikadama u New Delhiju

FENA Internet

NEW DELHI, 4. februara (FENA) - Grupa od 15 zastupnika iz opozicionih stranaka koji su u četvrtak pokušali posjetiti mjesto demonstracije farmera na rubu indijske prijestolnice izjavili su da su šokirani načinom na koji su demonstranti zabarikadirani.

Desetine hiljada farmera, uglavnom iz država Punjab, Haryana i Uttar Pradesh, žive više od dva mjeseca na autocestama na granicama New Delhija nakon što im je u novembru zabranjen ulazak kako bi protestirali protiv niza kontroverznih poljoprivrednih zakona, prenosi dpa.

Grupa demonstranata pribjegla je nasilju i vandalizmu nakon probijanja barikada i ulaska u glavni grad 26. januara, na Dan Republike Indije.

Lokalne vlasti su od tada utvrdile barikade žicom i iskopale rovove na putevima koji vode do glavnih mjesta protesta, isključili  struju  i obustavili internetske usluge, saopćili su sindikati poljoprivrednika.

Opozicioni političari zaustavljeni su na višeslojnim barikadama od metala i cementa koje su vodile do mjesta protesta na granici Ghazipur.

Vlada premijera Narendre Modia kaže da bi novi zakoni o poljoprivredi olakšao pravila u vezi sa skladištenjem, marketingom i prodajom proizvoda modernizirao i potakao poljoprivredni sektor.

Farmeri koji protestuju kažu da će ih to učiniti ranjivim za velike korporacije i hirove slobodnog tržišta i zahtijevaju da zakoni budu ukinuti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta