Ekonomija     | 04.02.2021. 15:18 |

KS traži hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Razlog za pokretanje izmjene pronalaze u činjenici da je Federalno ministarstvo finansija, prije nekoliko dana, utvrdilo nove "osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu", te ih vezalo za rast prosječne plaće u FBiH, čiji se prosjek uzima za period januar - septembar prošle godine. 

Zbog ovakve formulacije, osnovice za obračun su značajno rasle od 2009. godine, bez da je rast doprinosa bio vezan za rast produktivnosti ili za unapređenje poslovnih aktivnosti Federacije BiH. 

Ako bi se analizirala struktura prosječnih plaćta po sektorima u 2020. godini, onda se može vidjeti da je pandemija Covid dovela do pada ili zadržavanja istog nivoa prosječnih plaća u privrednim sektorima, dok su prosječne plaće povećane samo u javnom sektoru. 

Dakle, zbog pretežnog rasta plaća u javnom sektoru, došlo je do porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH, što se zbog nelogičnih odredbi Zakona o doprinosima prenosi i na rast doprinosa za obrtnike. 

Na osnovu tog rasta, mjesečni doprinosi u 2021. godini za obrtnika iznose 667,74 KM, što je više za 20,34 KM u odnosu na 2020. godinu i 89,23 KM u odnosu na 2016. godinu, kada su obrtnici mjesečno za doprinose izdvajali 578,51 KM. 

- Kao Vlada Kantona Sarajevo, tražimo da Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo finansija hitno i bez ikakvog odgađanja, izmjene i utvrde nove ‘osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu’, a sve u skladu sa Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, kako u konačnici ne bi došlo do povećanja iznosa doprinosa za obrtnike u Federaciji BiH u ovoj godini - navodi se u obrazloženju ove inicijative. 

Vlada KS je, također, zatražila da Vlada i Parlament Federacije BiH utvrde novo zakonsko rješenje za obračun doprinosa za obrtnike, gdje će se osnovica vezati za zakonski minimalnu satnicu, čime bi se doprinosi za obrtnike fiksno precizirali i znatno umanjili, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!