Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 14:35 |

Turković - Kalabukhov: Puno je prostora za poboljšanje odnosa BiH i Rusije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je primila u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabukhova.

Na sastanku je razgovarano o odnosima između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, izazovima u vremenu pandemije COVID-19 i važnosti unapređenja odnosa između dvije zemlje u narednom periodu.

Ministrica Turković je naglasila da postoji mnogo prostora za poboljšanje odnosa, te da se uz oblast ekonomije, može mnogo više učiniti na unapređenju kulturne saradnje, koja je vrlo važan segment izgradnje odnosa dviju zemalja. Također, istakla je da naša zemlja ima strateške vanjskopolitičke ciljeve koji se odnose na članstvo u Evropskoj uniji i na čijoj realizaciji se intenzivno radi, ali da istovremeno želi graditi i unapređivati odnose sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama.

Ambasador Kalabukhov je kazao da je kulturna saradnja važan temelj na kojem se može raditi na poboljšanju odnosa između država i naroda. U tom kontekstu, najavljen je nacrt sporazuma za uspostavljanje ruskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini, koji će doprinijeti unapređenju kulturne saradnje. Istakao je da Ruska Federacija podržava sve odluke u Bosni i Hercegovini, koje će biti donesene kompromisom i dijalogom unutar naše zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o Dejtonskom sporazumu i trenutnoj političkoj situaciji i odnosima u našoj zemlji. Sagovornici su se usaglasili da je važno da Bosna i Hercegovina, zemlja s hiljadugodišnjom tradicijom, bude ekonomski stabilnija i naprednija, te da svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti u našoj zemlji.

Ambasador Kalabukhov je ponovio poziv ministrici Turković da posjeti Moskvu tokom 2021. godine, kada se obilježava 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'