Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 15:12 |

Evropski pokret inicira saradnju s političkim subjektima u BiH (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, svjestan  situacije u kojoj se trenutno nalazi kompletno bosanskohercegovačko društvo, donio je odluku da "restartuje organizaciju", odnosno poboljša rad, kvalitet i usluge.

Tako je pored daljeg približavanja lokalnim zajednicama i kanotonima, kao nosicoima društvenog života u BiH, inicirao saradnju s političkim subjektima BiH, koji su zastupljeni u parlamentima na svim nivoima vlasti. 

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo u izjavi za Fenu kazao je da je namjera da se ovim aktivnostima "ispolira atmosfera razgovora, političkog dijaloga, te da se sa deklarativne pređe na konkretnu podršku evropskim integracijama".

-  Danas smo imali prvi razgovor sa SDP-om i predsjednikom Nerminom Nikšićem. Razgovarali smo o mogućnostima saradnje, a u narednom periodu ćemo nastaviti dijaloge i sa drugim politčkim subjektima. Ovu inicijativu saradnje sa političkim subjektima vodimo po uzoru na naš Evropski pokret iz Brisela, jer sve parlamentarne grupacije, narodne stranke, socijaldemokrati, liberali, zeleni, svi koji su proevropski članovi su Evropskog pokreta international u Briselu. Stoga mi želimo da napravimo sličan modalitet u BiH jer se pokazao kao vrlo uspješan projekat - kazao je Praštalo. 

Navodi da sve paralamentarne  stranke u Evropskoj uniji sudjeluju kao članovi,  partneri i na kraju daju predsjednike Evropskog pokreta international u Briselu, koji se svake četiri godine biraju se iz druge političke opcije.

- Mi želimo da konkretiziramo tu dekleratvinu opredijeljenost političara i na kraju da damo svoj doprinos rješavanju 14 pitanja, odnosno uslova EU za članstvo BiH u toj organizaciji - kazao je Praštalo. 

Evropski pokret u BiH djeluje od 2006. godine, član je Evropskog pokreta intenational u Briselu, koji okuplja 14 nacionalnih odbora.  Evropski pokret nastao 1948. godine. Cilj djelovanja ove organizacije, koja je osnovana 1948. godine, bio je da spriječi nove ratne sukobe, a iz iz tog procesa na kraju je  nastala današnja Evropska unija.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5380

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Gw8sLGMB6qrX5ElDSKKQW1DcQuH4NcuG?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom