Kultura     | 04.02.2021. 10:22 |

Natječaj za izložbu u povodu stote godišnjice smrt fra Didaka Buntića

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 4. veljače (FENA) - Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg objavio je natječaj za sudjelovanje na izložbi "Fra Didak Buntić" u povodu stote obljetnice njegove smrti (1871. - 1922.).

Na natječaj se mogu prijaviti svi akademski obrazovani umjetnici iz područja vizualnih umjetnosti. Prijaviti se mogu autori iz zemlje i inozemstva s djelima u svim likovnim tehnikama i medijima (slikarstvo, kiparstvo, crtež, grafika, instalacija, video, ambijente, novi mediji…), a svaki sudionik može prijaviti jedan rad.

Natječaj je i pozivnog karaktera te umjetnici koju budu pozvani izravno ulaze u konkurenciju za prvu nagradu, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

Prijavljuje se elektroničkim putem, najkasnije do 9. listopada 2021. godine do ponoći, a prijava mora sadržavati: životopis, potpisan rad, obvezno naznačeno ime autora, adresa, naziv djela, godina nastanka, tehnika i dimenzije na radu i obrascu koji prilaže organizator.

Također prijava uključuje kvalitetne fotografije prijavljenog rada (kod prostornih radova potrebno je da radovi budu snimljeni iz najmanje tri kuta gledanja). Video uradci šalju se u mp4 formatu. Ako su datoteke velike, prijavitelji se mole da koriste jumbo mail, wetransfer ili slične servise za slanje velikih količina podataka.

Klasični radovi mogu biti opremljeni i neopremljeni. Neopremljene radove organizator izlaže kao takve.

Radovi se obvezno prijavljuju u digitalnom obliku na mail: franjevacka.galerija@gmail.com, a ocjenjivački sud može zatražiti dodatne informacije ili razgledavanje rada uživo.

Odluka žirija bit će objavljena 28. listopada 2021. na službenoj stranici Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg. Radove koje stručni žiri odabere za izlaganje potrebno je poslati najkasnije do 10. siječnja 2022. ili ih osobno donijeti u Galeriju.

Otvaranje izložbe bit će upriličeno 3. veljače 2022. u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg u 19 sati.

Žiri je sastavljen od tri istaknuta umjetnika iz područja vizualnih umjetnosti te od jednog povjesničara umjetnosti. Članovi žirija izvršiti će odabir radova za sudjelovanje na izložbi i izbor nagrađenog rada.

Najbolji rad bit će nagrađen samostalnom izložbom u 2022. godini i naslovnicom na kalendaru u izdanju Franjevačkog muzeja i galerije za 2022. godinu.

"Dana 9. listopada 1871. na Paoči je rođen dječak koji je na krštenju dobio ime Franjo, a u legendu je ušao kao fra Didak Buntić, dobrotvor Hercegovine, graditelj širokobriješke bazilike, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu, borac protiv nepismenosti, skrbnik za talentirane hercegovačke srednjoškolce i studente, spasitelj hercegovačke sirotinje, hrvatski rodoljub i domoljub, karizmatični preporoditelj, narodni zastupnik i provincijal", podsjeća u priopćenju Franjevački muzej.

Ističu kako je fra Didak imao odlike čovjeka i fratra, profesora i direktora, odgojitelja i prosvjetitelja, graditelja i spasitelja ovdašnje sirotinje. "Imao je niz pozitivnih osobina koje su, kada se spoje, od Didaka činile pravoga genija pa stoga i ne čudi što su ga njegov zahvalni narod i subraća fratri prozvali Ocem Hercegovine".

"Ukratko, bio je vjerski i politički vođa hrvatskog naroda u Hercegovini prvih desetljeća 20. stoljeća. Što god je činio, postalo je jedinstveno i utisnulo se u pamćenje zahvalnog mu naroda. Tako njegovo srce nije prestalo kucati, jer ono kuca u tisućama spašene sirotinje i njihovih nasljednika", navodi se u priopćenju.

Navode da su se fra Didaka teško i bolno doimale nepravde prema hrvatskom narodu te da on nesebičnim srcem i odlučnošću ostvaruje svoj program na obrani narodnih i ljudskih prava te zaštiti protiv svih nepravdi.

"U isto vrijeme svojom izvornošću, svježinom i zanosom oko sebe je sve zapažao, pronalazio i na razne načine prenosio svoju životnu mudrost, koja je unosila smisao i nadu u život. U tom se smislu njegov život pokazuje kao osmišljen, kao poruka ostvarenosti i punina životne radosti. Sa svojim suvremenicima postigao je zadivljujući sklad tako da on pripada svima kroz nadolazeća stoljeća. Povijest ga priznaje i pamti kao odgojitelja, graditelja, prosvjetitelja, te političkog, kulturnog, socijalnog djelatnika i provincijala", navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'