Svijet     | 03.02.2021. 12:11 |

ICJ danas presuđuje o iranskoj inicijativi za ukidanje američkih sankcija

FENA Internet

DEN HAAG,  3. februara (FENA) – Najviši sud Ujedinjenih nacija presudit će u srijedu da li može prihvatiti iransku inicijativu za poništenjem američkih sankcija zbog nuklearnog program Teherana, koje je ponovo uvela administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Teheran je pokrenuo postupak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) sredinom 2018., tvrdeći da je Washington prekršio sporazum o prijateljstvu između dvije zemlje iz 1955.

Trump je ponovo uveo sankcije nakon povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. s Iranom, što je izazvalo žaljenje evropskih saveznika.

Sjedinjene Države tvrdile su tada da ICJ sa sjedištem u Den Haagu nema jurisdikciju i da mora odbaciti taj slučaj.

Također su navodile da su sankcije neophodne jer Iran predstavlja tešku prijetnju“ međunarodnoj sigurnosti.

ICJ su uspostavile Ujedinjene nacije nakon Drugog svjetskog rata kako bi presuđivao u sporovima među državama članicama.

Ukoliko sud presudi da se ročište održi, za konačnu presudu još bi mogle potrajati godine, prenosi AFP.

Na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. Teheran treba limitirati svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za okončanje višegodišnjih sankcija Zapada.

Nakon Trumpovog povlačenja iz sporazuma, Iran se pozvao na „Ugovor o prijateljstvu“ iz 1955., potpisan znatno prije Islamske revolucije  1979. godine u kojoj je svrgnut proamerički šah nakon čega je došlo do prekida odnosa sa SAD-om.

Iran navodi u podnesku sudu da je ponovno uvođenje američkih sankcija izazvalo „patnje i muke“ i da je „uništilo milione ljudskih života“.

Washington se zvanično povukao iz Ugovora o prijateljstvu krajem 2018. nakon što mu je ICJ naredio da ublaži sankcije na humanitarne robe kao vanrednu mjeru dok se bavi razmatranjem iranskog zahtijeva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo