Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 17:02 |

Potvrđena optužnica u predmetu Jahja Vuković

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 14. januara 2021. godine optužnicu u predmetu Jahja Vuković, koja optuženog Vukovića tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

U optužnici se navodi da je optuženi Vuković 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku odakle je, nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Republiku Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi se, navedeno je u optužnici, priključio formacijama u okviru terorističke organizacije "Džebatul Nusra front" (Al Nusra Front) i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom "Abdulaziz" učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul Nusra fronta". Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a nakon čega se skrivao na području Republike Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo