Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 15:56 |

Poslanici sutra o nedovršenom procesu digitalizacije TV-signala u BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjašnjavat će se na sutrašnjoj sjednici o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Digitalizacija TV-signala u BiH" kojeg je izradio Ured za reviziju bh. institucija.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma zaključkom je zatražila od Ministarstva prometa i komunikacija BiH da u roku od tri mjeseca izvijesti o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz revizorskog izvještaja.

U revizorskom izvještaju konstatirano je da proces digitalizacije TV signala još nije okončan iako se Bosna i Hercegovina obavezala na taj proces. Prve aktivnosti su počele još 2006. godine, ali institucije BiH nisu poduzele sve što je potrebno na okončavanju tog procesa.

Pred poslanicima je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH" u kojem su revizori konstatirali da se obuke zaposlenika provode, ali ne uvijek u skladu sa stvarnim potrebama institucija, kao i da se nekad 'preklapaju' nepotrebno. Također je rečeno da nije uspostavljen kontrolni mehanizam niti sistem prenošenja stečenih znanja.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Informacije o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa kao i imenovanja članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Na sjednici bi trebalo biti razmatrano i nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se jedna odnosi na traženje informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Nikola Špirić (SNSD) bio uključen u javnu korupciju.

Bit će razmatrana inicijativa koja se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, kao i inicijativa da se izdvoje sredstva za pomoć žrtvama zemljotresa u Hrvatskoj u iznosu od 300.000 KM te da se izdvoje sredstva za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja Bihać od dva miliona KM.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa koje nisu podržane na ranijim sjednicama Doma jer nije bilo dovoljno entitetske većine, a o njima je Kolegij Doma naknadno pokušao postići saglasnost.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo